Top 10 startup Norvégiában

startup

Több mint 500 technológiai vállalat, 20 üzleti inkubátor, számos startup közösség, kormányzati kezdeményezés, és VC alapítvány található egy olyan országban, ahol 5,5 millió ember él. Az ágazatközi együttműködés a norvég startup ökoszisztéma alappillére. Ezenkívül Skandinávia leggyorsabban növekvő startup ökoszisztémájaként ismeretes az éjféli nap országa, Norvégia.

A digitális átalakítás minden iparágat érint, beleértve a közszférát, az egészségügyet és a közlekedést. „Az adat az új olaj.” – nyilatkozta Sigve Brekke, a Telenor (Norvégia legnagyobb távközlési szolgáltatója) CEO-ja. A Telenor jelenleg az adatba fektet, kutatóközpontokat építtet, és startupokat tömörít egy tömbbe, ahol új megoldásokat dolgoznak ki AI és IoT területén. A Telenor mellett más tengeri és olaj/gázipari cégek is gondolkoznak már különféle digitalizációs és automatizációs megoldásokban.

A következőkben a top 10 norvég startup vállalkozást szeretnénk pár mondatban bemutatni, ezzel együtt valamiféle társadalmi és gazdasági képet is adni az ország lehetőségeiről.

BySpire. A BySpire célja a zöldségek és gyógynövények minőségének javítása a norvég piacon. Ma Norvégia az összes zöldségük 70% -át importálja, és a BySpire pont arra törekszik, hogy csökkentse ezt a számot. A startup ezt úgy akarja megoldani, hogy egész évben termeszt zöldségeket és fűszernövényeket magas szintű vertikális gazdálkodással.

Kahoot! – Az EdTech startupjaként és a Walt Disney Accelerator program rezidenseként, a Kahoot a játék alapú tanulás varázsát hozza ki az osztálytermekből. A Kahoot alkalmazással a tanárok óra utáni feladatokat tudnak kiküldeni a diákoknak, így bármikor felülvizsgálhatják a tudásukat bárhol legyenek is, persze játékos, szórakoztató módon. Az év elején a cég 10 millió eurót biztosított be magának az új piacok meghódítására.

Graphiq. A két barát alapította Graphiq gondosan választja ki a designereket, és egyezteti őket különféle projektekkel és cégekkel, lényegében amolyan közvetítő alkalmazás. Az elmúlt évben a cég saját erejéből emelkedett fel, és képes volt megnyerni ügyfelei egyikének a Telenort, az Evryt és a DNB-t. 2016. áprilisában a Graphiq az 500 legígéretesebb startupok között szerepelt Európában a Pioneer listáján.

Noisolation. Az Oslóban 2015-ben alapított Noisolation arra törekszik, hogy csökkentse a magány érzését a hosszan tartó betegségben szenvedő gyermekek körében. A vállalat kifejlesztett egy  telepresence robotot, amely lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy kommunikálhassanak társaikkal. Eddig 5 országban telepítették be, beleértve Hollandiát és az Egyesült Királyságot is. 2017-ben a Noisolation megkapta a Startup of the Year Award-ot a Nordic Startup Awardstól.

Diffia. A Diffia arra törekszik, hogy még hatékonyabbá tegye a kórházak működését a kórházi dolgozók munkájának digitalizálásával. A Diffia egy olyan applikációt fejleszt (a Nimblet) , amivel időt takarítanak meg a kórházi dolgozók, és ami lehetővé teszi számukra, hogy a betegek adatait egy gombnyomással lekérjék.  A Nimble azt ígéri, hogy 50% -kal növeli az orvosok produktivitását. A céget a Nordic Startup Awards Norvégia legjobb egészségügyi startupjaként ismerte el.

Listen. A StartupLab egy másik vállalata, a ListenAS, megszünteti a drága hallókészülékek szükségességét. A norvég SINTEF kutatóintézettel közösen a Mobile Ears egy olyan applikációt fejleszt, amely lehetővé teszi enyhe és közepes halláskárosodásban szenvedő személyek számára, hogy hallják a tiszta beszédet a TV-ben, találkozókon vagy konferenciákon telefonjuk és fülhallgatójuk segítségével.

Socius. A Socius hirdetésekkel akarja megmenteni a kiadói ipart. A Socius CMP egyesíti a véleményvezéreknél található márkázott tartalmakat, hogy 10x-es elérésű natív hirdetéseket generáljon extra termelési költség nélkül. A Socius székhelye Oslóban van, az USA-ban NYC-ben székelnek, Axel Springer és 500 Startups finanszírozása által.

Voiceable. A Startup Lab’s Voiceable küldetése, hogy segítsen az énekeseknek hangjuk fejlesztésében. Két Phd tudóssal a fedélzeten, a csapat egy olyan mobilalkalmazáson dolgozik, amely lényegében személyi hangtrénerként viselkedik. A Voiceable mesterséges intelligenciát használ a hang dinamikájának felfedéséhez, és különböző adatokkal szolgál a hangmagasság, tempó, ritmus és egyéb paraméterek tekintetében.

Chooose. – Az éghajlatváltozás valóság. A Chooose éghajlatváltozással foglalkozó vállalat célja, hogy az emberek foglalkozzanak a klímaváltozás problémájával. A cég úgy véli, hogy a Föld megmentésének szórakoztatónak és személy közelinek kell lennie, és ettől az ötlettől vezérelve a Chooose képes volt 1500 embert beizzítani a klíma védelmére, és így 11 000 000 kg CO2 légkörbe jutását akadályozta meg. A vállalat olyan nagykutyákkal működik együtt, mint a Get, a Bislett Games, az Extreme Tech Challenge és a Red Bull. A Choosse a Nordic Startup Awards Best Bootstrapped kategóriában a döntőig jutott.

EYR. Az Eyr startup a betegek számára biztosít egyszerű hozzáférést  az orvosokhoz tablet, és okostelefon segítségével. Az Eyr alkalmazásával a norvégok mostantól akár tanácsadást, e-receptet is kaphatnak, online fordulhatnak szakemberekhez, orvosokhoz.

 

forrás: Arcticstartup