Ausztriai munkavállalás 5 : Mérnök fizetés és megélhetés

 

Egy belépő szintű mérnöki pozíciónál (az adókat már levonva) körülbelül 2000 – 3000 euróra lehet számítani havi szinten (ez sok dolgon múlik : ipar, cég, szakirány, tárgyalási készség stb.). Így évente körülbelül 50k euró fizetéssel operálhatunk.

Ezt az összeget (2000 – 3000 euró) évente 14 alkalommal kapjuk meg – havi egy alkalommal, plusz kettős fizetéssel kell számolni júniusban és decemberben. Ez egész kielégítő fizetésnek minősül, bár nézőpont kérdése. Amennyiben csak magunkat kell eltartani, és ha 500 eurót számolunk havonta a lakhatásra (minden plusz költséget beleszámítva) – ami egy átlagos méretű lakásnak minősül -, és 250 eurót az élelmiszerekre, 70 eurót egyéb háztartási cikkekre, és 50 eurót tömegközlekedésre, akkor igen kényelmes életet tudunk magunknak biztosítani ebből a fizetésből.

Így tehát: 900 euróra kerekítve a kiadásokat, 2000 eurós havi bevétel esetén 1100 euró marad egyéb kiadásokra, ami körülbelül 340 000 forintnak felel meg.
Ha azonban családdal megyünk ki, esetleg a párunkkal, ez az összeg értelemszerűen már kevésbé kényelmes életvitelt von maga után. De még így is bőven magyar átlag feletti szintet produkálhatunk életszínvonalat tekintve.

Attól függően, hogy melyik városba költözünk, valószínűleg szükségünk lesz egy autóra, ami még plusz költséget vonna maga után (biztosítás, üzemanyag: 1,2 euró/liter körül mozognak). Továbbá a nemzetközi iskolák vagy gyerekek számára fenntartott magániskolák nem fizethetőek meg ebben a bérsávban, és igen nehezen tudunk önköltségből saját házat építeni (itt a kölcsönt nem számoltuk bele). Ezekről bővebb információval szolgálunk további cikkeinkben.

A fizetés magába foglalja a saját és velünk egy háztartásban élők (eltartottak) egészségbiztosítását. Alapvetően mindenre kiterjed, minden recept legfeljebb 5 euróba kerül. A fogászati kezelést azonban nem fedezi az egészségbiztosítás ​​- csak a vizsgálatokat fedezi,a kezelést nem. 
A fizetés magába foglalja továbbá az 5 hetes fizetett szabadságot, a nyugdíj- és a munkanélküli-járadékot. Ha egy éven át megszakítatlanul van munkaviszonyunk, majd ez egy év után megszűnik, akkor az addig fizetésünk körülbelül 60%-át megkapjuk 6 hónapon keresztül, ezzel segítve elő a munkakeresést.
Ha Bécsben gondolkozunk, akkor angol nyelvtudással könnyen elboldogulunk, azonban ha kisvárosban vállalnánk munkát, akkor szükséges majdhogynem elengedhetetlen a német nyelvtudás. Első cikkünkben szó van a tanulási lehetőségekről is.
Következő bejegyzésünkben a családos munkavállalók körülményeit tekintjük át.

Forrás: Glassdoor, Arbeitsmarktservice Österreich, Statistik.at